Oh No!! Yellow Patches!!

Discussion in 'CONTAMINATION' started by PainfullyAware, Dec 15, 2019.

  1. PainfullyAware

    PainfullyAware New Member

    Joined:
    Dec 15, 2019
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    I’m working on my first actual mushroom grow and I’ve run into my first real problem. I’m in my third day of the pinning stage and this morning I noticed a few spots in each monotub that have a slight yellow discoloration. As shown on the pics I have a storage bin with a mister blowing mist into each monotub through PVP pipe and both temperature and humidity are monitored and adjusted with a Irkbird ITC-608T controller. I’m thinking that the problem is that even though the Inkbird was keeping the humidity at the levels I set it too I was still spraying the monotub and there was a good amount of water built up on the sides and top of the monotub. I have since whipped off all the water from the sides and top of the monotub and as seen on the pic below although the humidity is at the level it should be there is no longer all that dripping water on the top and sides of the monotub, just a fine mist in the tub itself. Hopefully this will stop the yellow discoloration which I’m guessing is either contamination or something I read about called “mycelium piss). Any thoughts?

    thumbnail_IMG_2328.jpg thumbnail_IMG_2320.jpg thumbnail_IMG_2321.jpg thumbnail_IMG_2322.jpg thumbnail_IMG_2319.jpg thumbnail_IMG_2323.jpg
    thumbnail_IMG_2327.jpg
     

    Attached Files:

  2. redcat

    redcat The Myco Machine Moderator Mushroom Doctor

    Joined:
    Aug 23, 2011
    Messages:
    1,202
    Gender:
    Male
    Location:
    Off the beaten path
    Nice. Im seeing the yellow and it looks like yellowing and nothing more. How many air exchanges are you making a day ? In the past ive suggested not using a liner and ive since changed my methods. I dont see a liner. Are you using one ?
     
  3. PainfullyAware

    PainfullyAware New Member

    Joined:
    Dec 15, 2019
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Im not using a liner i just spray painted the bottom 4 inches deep.Ive been misting a couple times a day. i stopped spraying the tub and just let the mister take care of the humidity and the yellow spots have seemed to fade and i didn't notice any new spots.Ive set the humidity to 95% as recommended in Paul Stamets book The Mushroom Cultivator I really didn't read that much of his book so much as i just copied the growing parameters for some of the strains i was interested in like the Psilocybe azurescens but first i would really like to get one damn successful grow under my belt before figuring out how to get the temp in my closet down to 50-60F for that particular mushroom.Hopefully ill grow at least one frigging mushroom with the tubs Ive got going now so i can get some agar plates going and no longer deal with this spore syringe crap, im really starting here from nothing and am basically rubbing two sticks together. Hopefully ill manage to grow at least a couple shrooms for some agar and maybe even a few spore prints. I have penis envy spores on the way and if they go well after my current Golden teacher grow i would have figured out how to get those low temps in my closet for the azurescens. Hopefully by that time i will be able to build a laminar air flow box because the still air box i made is very annoying.
     
  4. redcat

    redcat The Myco Machine Moderator Mushroom Doctor

    Joined:
    Aug 23, 2011
    Messages:
    1,202
    Gender:
    Male
    Location:
    Off the beaten path
    What your grow area temp ?
     
  5. PainfullyAware

    PainfullyAware New Member

    Joined:
    Dec 15, 2019
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Ive got the temp at 75F and the humidity at 95 to try to start pinning.Thats down from 85F before the pinning attempt.
     
    Last edited: Dec 17, 2019
  6. PainfullyAware

    PainfullyAware New Member

    Joined:
    Dec 15, 2019
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Day 6 and pinning has started.[​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
    Montana likes this.
  7. PainfullyAware

    PainfullyAware New Member

    Joined:
    Dec 15, 2019
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    The pinning was going along nicely but I noticed something very strange. The pinning was progressing at a steady rate as far as growth and although they were growing it did seem a little slow. When I checked on them in the morning that slow steady grow rate had skyrocketed to at least 5 times what I was observing as the norm. I noticed that the temp went from 73 to 80 overnight so besides fanning them more then I had been that temp change was the only thing that was different. Is this type of growth spurt something that happens normally or can a change in temp really make that much of a growth spurt. I uploaded the pics so the side by side can be compared.

    Also I have harvested the tiny monotub that I was just misting by hand and I have dumb question about harvesting…I have been twisting and pulling to harvest them but when I do a big white ball at the bottom of the mushroom is pulled up with it and has a lot of dirt on it. Is it better to cut the mushroom at the base of that white ball or should I be doing what I have been and take the round white ball with it? You can see that same white ball at the bottom of the mushrooms in the pics.
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
    redcat likes this.
  8. PainfullyAware

    PainfullyAware New Member

    Joined:
    Dec 15, 2019
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Managed to get 190 Grams from my first grow attempt.
    [​IMG]
     
    redcat likes this.